Jäähyväiset / Farväl / Conclusion

Puolen vuoden seikkailumme Lapissa on nyt takana. Olen enemmän kuin tyytyväinen, että olemme Marjan kansaa voineet elää tällaisen jakson elämässämme. Suunnittelimme kaamos-yötön yö -projektiamme 3 vuotta, enkä voisi kuvitella vaihtavani kokemaamme mihinkään muuhun elämässäni. Kaikkien hienojen kokemusten, luonnon ihmeiden, hiljaisuuden ja uusien elämysten jälkeen, päällimmäiseksi tunteeksi nousee kuitenkin kokemus elämän sattumanvaraisuudesta.

Kun suunnittelimme matkaamme, kuvittelimme ja oletimme ajankäytöltämme yhtä sun toista. Paljon toteutuikin, mutta sen lisäksi elämässämme tapahtui epätavallisen paljon asioita, joita kukaan ei voinut ennakoida. Ehkäpä asian voisi rinnastaa näin:
Muistan teini-ikäisenä tehneeni suunnitelmia, jolloin ajattelin sitten aikuisena tehdä niin ja näin. Kyllähän minä niin ja näin olen tehnytkin, mutten ikinä voinut arvata päätyväni elämässä tänne missä nyt olen.
Sattumanvaraisuutta ei voi purkaa pois elämästä; se on sen perusominaisuus. Katsokaa vaikka hiukkasfysiikkaa!!!!

Itselleni Lapissa vietetty talvi ja kevät ovat ennen kaikkea olleet hieno tapa siirtyä elämänvaiheesta toiseen. Jokin kohta elämänjanossani on nyt sammutettu. Buddhalainen saattaisi ajatella kärsimyksen vähentyneen. Itselleni episodi on ollut epikurolaisen nautinnollinen; Epikuros tunnetaan parhaiten siitä, että hän kehotti ihmisiä tavoittelemaan nautintoja ja hemmottelua tuntematta syyllisyyttä, ja piti sellaista käytöstä moraalisesti hyvänä. Hän ei kuitenkaan suosinut liioitteluja, vaan sanoi, että suurin nautinto on kivun puuttuminen. Kaikki muut nautinnot ovat yksinkertaisesti sen muunnelmia. Näihin yli 2000 vuotta vanhoihin epikurolaisiin mietteisiin päätän omalta osalta blogimme.

Kiitän vielä kerran lämpimästi isäntäväkeämme Karia ja Tiinaa ja toivon, että moni muukin saa vielä Mustolassa rauhoittua. Kiitän myös parasta kuviteltavissa olevaa matkakumppaniani Marjaa, joka on ollut avainroolissa matkamme onnistumisessa. Kaltaiseni kulkukauppias ei ikinä olisi voinut tulla osalliseksi puolen vuoden oleskelusta Lapissa ilman hänenlaistaan luotettua ystävää!

I samma väva tackar jag även alla mina svenska vänner, som har läst vår blogg under vintertiden! Förhoppningsvis har Google translator kunnat förmedla en del av det vi ha erfarit.

Many thanks to our English speaking friends as well! Although Finnish is slightly more difficult to understand than Hebrew or Chinese, you have read our blog almost every day.

Yksi kommentti artikkeliin ”Jäähyväiset / Farväl / Conclusion

  1. Lämmin kiitos kokemustenne elävästä jakamisesta hienossa blogissanne sekä ikimuistoisesta viikosta, jonka sain viettää kanssanne Lapin kevättalvessa. Matkapäiväkirjaanne lukiessa tuntui kuin olisin ollut mukananne paljon kauemmin!

    Tykkää

Jätä kommentti